Wonen met zorg op de Veluwe

Een prachtige opgave! Ontwerp een woonomgeving voor mensen met dementie op een heerlijke plek in de Veluwse bossen… architectencombinatie maak<Nexit verwerft met haar winnende visie de opdracht voor het ontwerp van Het Immendaal.

Atlant Zorggroep gaat rond het te restaureren voormalig sanatorium een woonomgeving creëren voor tachtig mensen met gevorderde dementie. Formeel is de opgave een verpleeghuis, maar de gepresenteerde ruimtelijke visie gaat uit van bewoners met dementie die wonen rond een grote binnentuin, te midden van bostuinen, kassen en dieren. Een natuurlijke omgeving die ontspant, waar het groen over het hele dak en tot in het interieur groeit. In het oude monument zullen partners dichtbij kunnen wonen.

Samen ontwerpen
De verstilde plek wordt verder tot leven gebracht met een dorpshuis met kinderdagverblijf, een dagactiviteiten voor de bewoners en extra faciliteiten en ontmoetingsruimte voor het nabijgelegen dorp Beekbergen. Ons bureau won de selectie ook door Atlant uit te nodigen voor deelname aan een ontwerpproces in co-creatie. Atlant zag daarmee ons bureau als de juiste partner om te werken aan een waardevolle locatieontwikkeling. Wij verwachten een levendig ontwerpproces op gang te brengen, waaraan ook andere deskundigen in de zorg inspirerende bijdragen kunnen leveren. Eind 2021 van zullen eerste bewoners er hun intrek nemen.